گزارش آسمک از شهرهای آذربایجان در آستانه سالگرد اعتراضات خرداد ۱۳۸۵

نقده (سولدوز): بنا به خبرهای دریافتی از شهر نقده بازاریان این شهر که از گرفتن اسکناس های پنج هزار تومانی امتناع می کنند، از طرف ماموران اداره اطلاعات تهدید شده اند. گزارشها حاکی از این است که مامورین در بازار نقده به صورت مشتری به شناسایی بازاریانی که اسکناس را تحریم کرده اند، اقدام می نمایند. این فشارها در حالی صورت می گیرد که کمتر از یک ماه به سالگرد قیام خونین ترکهای آذربایجان در نقده باقی مانده است. بعد از درگیری های خونین چهارم خرداد ماه ۱۳۸۵ در نقده که طی آن بیش از ۱۰ نفر جان خود را از دست دادند وضعیت رعب و وحشت دائمی در این شهر آذربایجان به وجود آمده است.

اورميه: شعبه سوم دادگاه انقلاب اورميه، براي يكي از دستگيرشدگان روز دوم اسفند ماه سال گذشته، حكم يكسال حبس تعزيري صادر كرد. عليرضا قمي يكي از فعالان اورميه اي حركت ملي آذربايجان، كه در جريان تظاهرات روز جهاني زبان مادري در اين شهر، به هنگام فيلمبرداري با تلفن همراه خويش از سوي ماموران امنيتي دستگير و به مدت ۲۰ روز بازداشت گشته بود،‌ پس از آزادي و برگزاري دادگاه خود، از سوي قاضي حسين زاده رييس شعبه سوم دادگاه انقلاب اورميه به تحمل يكسال حبس قطعي محكوم شده است.  

۸ اردیبهشت ماه دادگاه پنج نفر از بازداشت شدگان روز جهانی زبان مادری در شعبه یکم دادگاه انقلاب اسلامی اورمیه به ریاست قاضی درویشی برگزار شد. اسماعیل جوادی ( خبرنگار و عضو هئیت شورای نویسندگان هفته نامه فردای ما)، ابوالفضل آلیلو، احمد قریشی، حسین حسینی کیا و جمشید حسینی کیا که با اتهام  چاپ و تکثیر اعلامیه های پان تورکیستی، تشکیل هسته پان تورکیستی، فعالیت علیه تمامیت ارضی، افدام علیه امنیت ملی  و تشویق مردم به اغتشاش روبرو بودند، به مدت سه ساعت به سئوال های قاضی درویشی پاسخ گفتند. لازم به ذکر است که این پنج نفر چند روز قبل از مراسم روز جهانی زبان مادری در۲ اسفند ماه ۸۵، توسط اداره اطلاعات بازداشت و پس از تحمل ۲۰ روز  سلول انفرادی، با وثیقه آزاد شده بودند.

خبر دیگری حاکی است خدایار تیموری از بازداشت شدگان ۲۱ آذر ۸۵ که به مدت ۲ ماه در بازداشت اداره اطلاعات بود، به ۶ ماه حبس تعلیقی در عرض سه سال، شلاق و جزای نقدی محكوم گشته است. همچنین حکم  شش ماه حبس تعلیقی مهندس رسول جعفری (خبرنگار و عضو شورای نویسندگان هفته نامه فردای ما و یارپاق) از بازداشت شذگان اول مهرماه ۸۵ در دادگاه تجدید نظر مورد تائید قرار گرفته است. اتابک تیموری ومدير مسئول نشريه داخلي موسسه "بيليم يولو" در اورميه به نام "اورمو يولو"  که در ۲ اسفند روز جهانی زبان مادری دستگیر شده بود از سوی دادگاه شعبه ۳ انقلاب اورمیه به شش ماه حبس تعلیقی به مدت دوسال محکوم گردیده است.

 

بر اساس خبر دریافتی از ارومیه هادی حمیدی دانشجوی تبریزی ساکن ارومیه از ده ماه پیش در ارومیه زندانی است. حمیدی خرداد ماه سال ۱۳۸۵ توسط ماموران اداره کل اطلاعات آذربایجان غربی دستگیر و از آن تاریخ در بازداشتگاه این اداره یا بند ویژه ای در زندان ارومیه محبوس است.

دو تن از بازداشت شدگان ۲۱ آذر در اورميه یعنی هادي سرخوش و صاحبعلي خدابخش (ائلياز يئكنلي) نیز در زندان اورميه به سر مي برند.

زنجان: به دنبال لغو مجوز فعاليت "جمعيت اسلامي دانشجويان دانشگاه زنجان"، ماموران اداره حراست دانشگاه زنجان، با حمله به دفتر اين تشکل، قفل در ورودي را شکستند و پس از بازرسي کامل ، دفتر اين تشکل دانشجويي را پلمپ کردند. داوود خداکرمی دبیر جمعيت از تهدید خود به اخراج از دانشگاه توسط دکتر مددی معاونت دانشجویی دانشگاه زنجان خبر داد. بعد از عدم صدور مجوز براي برنامه‌‏هاي درخواستي جمعيت اسلامي به مناسبت بزرگداشت روز جهاني زبان مادري از سوي هيأت نظارت دانشگاه و متعاقب آن برگزاري تجمع دوم اسفند در دانشگاه زنجان و دستگيري تني چند از اعضاي جمعيت اسلامي در تجمع همان روز در شهر زنجان، هيات نظارت دانشگاه دستور توقف فعاليت‌‏هاي اين تشكل را صادر کرده بود.

طي چند سال گذشته بسياري از اعضاي جمعيت اسلامي دانشجويان دانشگاه زنجان از جمله، رضا عباسي ، سعيد نعيمي، ريحانه پورغني، ياشار حکاک پور مراغي، عباس غفارلو، معرفت اله فضلي، داود نعمتي، مرتضي مرادي، کريم جليلي، رحمت اله بيات تبار، محمد محمدي، آيدين برادران، دستگير و بازداشت شده و يا با حکم هاي انضباطي و زندان روبرو شده اند.

در حال حاضر، رضا عباسي عضو مؤسس جمعيت اسلامي و همچنین عضو هیئت موسس کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان که بعد از تماسهاي مکرر و تهديد و ارعاب ششم تیر ۱۳۸۵ در زنجان دستگير شد و ماهها در وضعيت نامعلومي بسر برد، در حال سپري کردن حکم يکسال زندان خود در زندان زنجان است.

تبریز: بر اساس اخبار رسیده از تبریز حسین نصیری و نورالله حسینیان دوتن از فعالین حرکت ملی آذربایجان در تبریز روز پنجشنبه ۶/۲/۸۶ توسط مامورین اداره اطلاعات تبریز دستگیر شدند. نصیری و حسینیان روز جمعه ۷/۲/۸۶ طی تماسی کوتاه با خانواده هایشان خبر از دستگیری خود توسط اداره اطلاعات دادند . خانواده این دو تا کنون هیچ اطلاعی از محل و شرایط نگهداری این دو در دست نیست. همچنین  آراز تبریزلی فعال سیاسی شب جمعه ۷/۲/۸۶ در کوی زعفرانیه توسط نیروهای اطلاعاتی دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال یافت. ماموران کامپیوتر و سی دی های شخصی وی را نیز توقیف و با خود برده اند.

حدود ۱۰ روز قبل دو برادر به نامهای حبیب و حمید پورولی (فرزندان فعال با سابقه تبریزی عزیز پورولی) توسط مامورین اداره اطلاعات تبریز دستگیر  و پس از ۳ روز آزار و شکنجه آزاد شده اند. حبیب پورولی بعد از حوادث ۱ خرداد تبریز نیز به شدت مورد شکنجه قرار گرفته بود، به طوری که هنوز آثار زخمها باقی است.

مديريت فرهنگي دانشگاه تبريز از برگزاري همايش ادبيات کودک آذربايجاني (آذربايجان اوشاق ادبياتي) ممانعت کرده است. همايش ادبيات کودک آذربايجاني که قرار بود در آبان ماه سال ۸۵ توسط کانون آذربايجان شناسي دانشگاه تبريز برگزار شود، در بلاتکليفي به سر مي برد. اين همايش علي رغم تصويب در شوراي فرهنگي دانشگاه به علت دخالت و اعمال نفوذ اين مديريت در حالت تعليق است.

تهران: حسین سببی فعال حرکت ملی آذربایجان که در جریان تجمعات ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) در تهران بازداشت شده بود پس از تحمل ۲۴ساعت حبس  آزاد شد.

 

با حكم كتبي معاونت امور فرهنگي دانشگاه تهران نشريه "يئني باخيش" توقيف گرديد. اين نشريه در آخرين شماره خود مطالبي در باب اسكناس ۵۰۰۰ توماني و همچنين درباره سال اتحاد ملي بچاپ رسانده بود. چاپ حدیث منتسب به پیامیر اسلام (دانش اگر در ثریا هم باشد، مردانی از سرزمین پارس بدان دست خواهند یافت) بر روی اسکناس های پنج هزار تومانی، اعتراضات گوناگونی در بین جامعه آذربایجانی موجب شده است. بر اساس خبرهای رسیده از شهر های مختلف آذربایجان مردم و بازاریان از گرفتن این اسکناسها خودداری می کنند.

 

اردبیل: علیرغم سپری شدن بیش از سه ماه هنوز بیش از ۲۵ نفر از بازداشت‌شدگان تجمع روز پنجشنبه ۱۹ بهمن در مقابل زندان اردبیل (اعتراض به حکم زندان لسانی) از جمله داوود محمدی، حسین محمدی - حسن اسدی و پیمان بهرامی در بازداشت به سر مي‌برند. گشتاسپ واثقی و محمود اصلانی دو تن از بازداشت‌شدگان پس از تحمل ۱۰۵ روز حبس به قید ضمانت آزاد شدند. 

از سوی دیگر وزارت اطلاعات اردبیل نیز تهدیدها و فشار ها را بر خانواده بازداشت شدگان افزوده و به آنها مکرر گفته میشود که وضعیت فرزندانشان را در اختیار رسانه ها و فعالین حقوق بشری قرار ندهند در غیر اینصورت آنها را نیز بازداشت خواهند کرد. خانواده این بازداشت شدگان به شدت نگران سلامتی فرزندانشان هستند.

رامین صادقی اصل مغانلو فعال حرکت ملی آذربایجان در اردبیل که درآستانه روز جهانی زبان مادری توسط ماموران اطلاعاتی و امنیتی بازداشت شده بود آزاد شد. این فعال سیاسی بعد از دهها روز بازداشت در مکان نامعلوم نهایتا با حضور مقابل قاضی دادگاه انقلاب اردبیل تفهیم اتهام شده و به قید ضمانت از زندان اردبیل آزاد شد. از جمله اتهامات وارده به آقای صادقی تشویش اذهان عمومی می باشد.

 

دادگاه تجديدنظر عباس لساني، فعال مدني، صبح روز ۲۶ ارديبهشت ماه سال جاري در شعبه ششم دادگاه تجديدنظر استان آذربايجان شرقي برگزار مي‌‏شود.

 

مراغه: کمال برزی و ارسلان آزمندیان دو تن از فعالین آذربایجان در رابطه با پخش اعلامیه جهت دعوت مردم به تجمع مسالمت آمیز در اعتراض به حدیث جعلی چاپ شده پشت اسکناسهای ۵۰۰۰ تومانی، در مراغه بازداشت شدند. ماموران اداره اطلاعات روزیکشنبه۲۰/۱/۸۶ پس از دستگیری برزی و آزمندیان در مراغه، این افراد را بازجویی و سپس آنها را به اداره کل اطلاعات استان واقع در باغ شمال تبریز منتقل کرده اند. کمال برزی و ارسلان آزمندیان دانشجویان رشته عمران دانشگاه آزاد تبریز می باشند.

 

 

همدان: ۴۵تن از معلمان و فعالان صنفی همدان شنبه شب، توسط نيروهای امنيتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. فعالان صنفی معلمان همدان در دفتر کانون صنفی فرهنگيان اين استان جلسه داشتند که در ساعت ۸ شب نيروهای امنيتی و انتظامی با محاصره ساختمان بيش از ۳۰ نفر از معلمان و فعالان صنفی حاضر را بازداشت و با اتوبوس به نقطه نامعلومی منتقل ساختند. همچنين متعاقب اين برخورد، نيروهای امنيتی با مراجعه به منازل تعداد ديگری از فعالان صنفی آنها را بازداشت کرده اند که بدين ترتيب تعداد کل افراد بازداشت شده به بيش از ۴۵ نفر می رسد که در ميان آنان تمامی اعضای هيئت مديره کانون صنفی همدان حضور دارند.

 کانون صنفی فرهنگیان این استان در جلسه ۹ فروردين ماه خود بر  ادامه اعتراضات صنفی تاکید کرده و خواستار برکناری وزير، اجرای لايحه نظام هماهنگ و عذرخواهی دولت به دليل هتک حرمت و ضرب و شتم معلمان شده و برنامه های اعتراضی خود را در اين خصوص اعلام کرد .

۹ ارديبهشت ۱۳۸۶

به امید آزادی همه زندانیان سیاسی و عقیدتی
کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان

http://asmek-yeni.blogspot.com

az_asmek@yahoo.com

 

 

اخباری از سايت بيجارآذربايجان    http://bijar-az.blogsky.com/

 

 

 

اخباری از اورمو نيوز:

پخش فراخوان های سالگرد اعتراضات خرداد ماه در اورمیه

 

اورمو نیوز(۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۶): در پی اعلام گرامیداشت اعتراضات خرداد ماه ملت آذربایجان و یاد شهیدان این اعترا ضات در اول خرداد ماه که در تمام شهر ها بصورت همزمان و در یک روز صورت خواهد گرفت، هزاران برگه فراخوان  از سوی فعالین حرکت ملی اورمیه در محله های اورمیه پخش شده است.

 

در این اعلامیه های که تصاویر دو شهید اعتراضات خرداد ماه اورمیه ( فرزاد اسد پور و عیوض سیاحی)  بر روی آن دیده می شود، از مردم خواسته شده که همزمان با سایر شهرهای آذربایجان به مناسبت گرامی داشت اعتراضات خرداد ۸۵ و یاد شهیدان  حرکت ملی آذربایجان عصر روز اول خرداد ۸۶ ساعت ۴:۳۰ در خیابان عطایی (بازار آغزی) به اعتراضات فعالین حرکت ملی بپیودنند.به نظر می رسد با نزدیک تر شدن به این روز وسعت فعالیت از سوی فعالین حرکت ملی گسترده تر شود. 

 

 

هشدار مقامات اطلاتی و امنیتی  به نماینده روزنامه آفتاب یزد در اورمیه

 

اورمو نیوز(۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۶): بر اساس اخبار موثق، در پی چاپ مطلبی توهین آلود (خانه اول چگونه ساخته شد) در روزنامه آفتاب یزد که در سالگرد خرداد ماه (اعتراضات ملت آذربایجان به توهین روزنامه ایران) صورت گرفته هزاران نسخه از این مطلب تکثیر و به همراه اعلامیه های گوناگونی از طرف حرکت ملی آذربایجان  در سطح شهر های آذربایجان پخش شده است.

در این اعلامیه ها که در شهر اورمیه نیز  بصورت گسترده پخش شده است از مردم شهر ها خواسته شده در سالگرد اعتراضات خرداد ماه خود را برای اعتراض به روزنامه آفتاب یزد نیز آماده نمایند. پخش این اعلامیه ها مقامات اطلاعاتی و امنیتی را دچار هراس کرده است، چنانکه در شهر اورمیه، مقامات انتظامی با احضار داریوش زینالپور( نماینده روزنامه آفتاب یزد) به اداره نیروی انتظامی از وی خواسته اند که مواظب دکه روزنامه فروشی خود باشد و هرگونه مسئله مشکوک را بسرعت خبر دهد.

 

با نزدیکی خرداد ماه سالروز اعتراضات ملت آذربایجان نظارت های امنیتی بر مطبوعات استانی حالت چشمگیری به خود گرفته و به تمام مطبوعات استانی هشدار داده شده که از چاپ مطالب در مورد جریانات خرداد ماه سال گذشته خوداری کنند.

 

همچنین هفته گذشته (دوشنبه سوم اردیبهشت) تمام نسخه های هفته نامه صدای اورمیه بعلت چاپ مطلبی از حجت السلام حسنی ( در این مطلب حسنی بصورت آشکار قریشی نماینده خبرگان رهبری از شهر اورمیه را طاغوتی و نماینده پهلوی خطاب کرده بود) توسط نیروی انتظامی از روی دکه های روزنامه فروشی جمع آوری شد.

 

 

پخش سی دی های فراخوان تجعمات اولین سالگرد  اعتراضات خرداد ماه در آذربایجان

 

اورمو نیوز(۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۶): در چند روز گذشته سی دی هایی با مضمون فراخوان برای اولین سالگرد اعتراضات خرداد ماه آذربایجان در شهر اورمیه و چند شهر دیگر پخش شده است. در این سی دی که با مارش ملی آذربایجان وگزیده تصاویری از مراسمهای ملی (قعله بابک، شب شعرها، سخنرانی ها، جشن های نور افشانی و...) آغاز و با توضیحات بسیار جالب متن سی دی (تبیین علل آغاز اعتراضات وضرورت های برگزاری سالگرد آن) تصاویر اعتراضات دانشجویان دانشگاهها و شهر های آذربایجان وتصاویر شهیدان حرکت ملی پایان می پذیرد. از ملت آذربایجان در خواست شده   به مناسبت اولین سالگرد اعتراضات سال گذشته در تجمع اول خرداد ماه( ۱/۳/۸۶) شرکت نمایند. در این سی دی برای عقیم کردن توطئه های دشمنان آذربایجان که برای تخریب وجهه ملی حرکت ملی   به عمد اموال عمومی را تخریب می کنند هشدارهایی نیز داده شده است. 

 

 

 

بخشنامه محرمانه  اداره کل حراست استان آذربایجان غربی  در مورد اعتراضات خرداد ماه در آذربایجان

 

اورمو نیوز(۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۶):   بنا به خبرهای موثق در یافتی از اداره کل آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی، حراست این اداره با صدور بخشنامه ای محرمانه و ارسال آن به ادارات تابعه از مسئولین مناطق مختلف این اداره خواسته است که   در مورد فعالیت گروههای پان ترکیست در مدارس هوشیار باشند. به گزارش خبرنگار اورمو نیوز در این بخشنامه محرمانه با اشاره به فعالیتهای یک سال گذشته گروههای تجزیه طلب در مدارس خصوصا در دبیرستانها به مسئولین مناطق و حراست ها هشدار داده شده که با نزدیکی خرداد ماه امکان فعالیت گروههای پان ترکیست افزایش می یابد و این گروهها مدارس را بهترین مکان تبلیغ و پخش اعلامیه می دانند. در این بخشنامه در رابطه با ارسال اسامی دانش آموزانی که سابقه فعالیت در این مورد را داشته اند رهنمودهایی داده شده است.  

 

لازم به توضیح است که بعد از اعتراضات خرداد ماه آذربایجان پخش اعلامیه های حرکت ملی آذربایجان در مدارس به امری عادی تبدیل گردیده است.